Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

~ Pamphlet bindings

Έντυπα που χαρακτηρίζονται ως Pamphlet υπήρχαν ήδη από την Αναγέννηση. Ο όρος Pamphlet, προέρχεται από τον  χαρακτήρα του Pamphilus seu de Amore (Pamphilus, or Concerning Love), ένα αισθηματικό ποίημα του 12ου αι., όπως αναφέρεται απ’τον Randy Silverman στο άρθρο του “Small, not insignificant: Specification for a conservation pamphlet binding structure”. Ο ίδιος ορίζει ως Pamphlet ένα λεπτό βιβλίο που αποτελείται από ένα έως τρία τεύχη από διπλωμένα φύλλα, δεμένα με κλωστή και με ένα είδος μόνιμου προστατευτικού περιβλήματος (Silverman, 1987).




Οι τεχνικές βιβλιοδεσίας για λίγα τεύχη, οι οποίες εφαρμόστηκαν μέσα στο πέρασμα των χρόνων υπήρξαν σχεδόν όλες οι γνωστές, π.χ. σε υποστηρίγματα ραφής, εξογκωμένα ή χωνευτά, κολλητές, περαστές, με ραφή χωρίς υποστηρίγματα κ.α., όπως αυτό γίνεται γνωστό από τα αποτελέσματα της έρευνας του RSilverman (1987). Στην ίδια μελέτη γίνεται αναφορά και σε λάθος τακτικές, κρίνοντας από τις βλαβερές συνέπειες στα υλικά και τις μηχανικές φθορές στην ίδια την Pamphlet binding. Συμπερασματικά, πρόκειται για τακτικές όπως η τεχνική Καλύμματος, όταν εφαρμόζεται χωρίς τις επεμβάσεις που χρειάζονται για να προσαρμοστεί στην ιδιαιτερότητα των λίγων τευχών ή η χρήση φθαρτών υλικών που προκαλούν περαιτέρω φθορά.

Ουσιαστικά είναι μία ειδική βιβλιοδεσία, που έχει διαμορφωθεί μέσα στα χρόνια, για έντυπα με λίγες σελίδες. Οι τεχνική διαφέρει αν πρόκειται για ελεύθερα φύλλα ή δίφυλλα. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να δημιουργηθούν δίφυλλα από τα μονόφυλλα. 

Σήμερα η Pamphlet binding, σύμφωνα με την βιβλιογραφία, δημιουργείται με την ραφή των δίφυλλων με κλωστή, η οποία διαπερνά κατά μήκος όλο το τεύχος μαζί με το λεπτό εξώφυλλο (3-Hole / 5-Hole/ 2-Section Pamphlet sewing) (Smith, 2001). ή σε διαφορετική τεχνική το τεύχος ράβεται στο υλικό επένδυσης, το οποίο διπλώνοντάς το καλύπτει την ραφή και στηρίζει τα εξώφυλλα (Kyle, 1984)Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σκληρά εξώφυλλα. Σύμφωνα με αυτή την κατασκευή, τα δύο εξώφυλλα ενσωματώνονται στο ύφασμα/λεπτό χαρτόνι της ράχης, στο οποίο έχει ραφτεί το τεύχος, με τον τρόπο που προαναφέρθηκε (One signature books / Booklets) (Johnson, 1990).








Πηγές:

Johnson, P. (1990). Creative bookbinding. N.Y.: Dover Publications.


Kyle, H. (1984). Library materials presentation manual: Practical methods for preserving books, pamphlets and other printed materials. Bronxville, N.Y.: Nicholas T. Smith

Silverman R. (1987). Small, not insignificant: Specification for a conservation pamphlet binding structure. The book and paper group Annual, 6 (1987).  Διαθέσιμο στο <http://cool.conservation-us.org/coolaic/sg/bpg/annual/v06/bp06-13.html> [Ημερομηνία πρόσβασης: 27-10-2013]

Smith, K. (2001). Non adhesive binding: Books without paste or glue. v.1. N.Y.: Keith smith books

Δεν υπάρχουν σχόλια: